tillbaka
Mustaschkampens mustaschikon

Fem vanor för livet

Dessvärre finns inga mirakelmetoder för att förebygga cancer. Enligt Socialstyrelsen finns det till exempel inga direkta bevis för att olika näringsämnen, enskilt livsmedel eller kosttillskott skulle kunna skydda mot cancer. WHO uppskattar däremot att vart tredje cancerfall i världen kan förebyggas genom en hälsosam livsstil. Främst handlar det om att äta rätt och att röra på sig. Här är fem tips på vanor som anses ha positiv inverkan på hälsan.

1

Börja tala om din hälsa

Många män är rädda - eller bara ovana - att prata om sina sjukdomar och sin hälsa. Låt dina kompisar/närmaste vara ditt bollplank. Att prata om sitt fysiska eller psykiska välmående är inget konstigt.

2

Man över 50 år? Ta PSA-prov.

När prostatacancer upptäcks tidigt går den att behandla effektivt. Det är därför det är så viktigt att ta PSA-prov, ett enkelt blodprov som tas på din vårdcentral. Tänk på årliga hälsokontroller på samma sätt som du besiktigar bilen för att få veta att allt funkar som det ska.

3

Motionera regelbundet

Regelbunden motion är det bästa receptet för ett långt liv. Motion gör dig blir spänstigare, gladare och starkare. Konditionen och koncentrationsförmågan förbättras och sömnen likaså.

4

Ät rätt och undvik rökning

Din kost påverkar hur din kropp mår, både på kort och lång sikt. Försök att få till regelbundna måltider och en varierad kost med grönsaker, frukt eller bär till varje måltid.

5

Stressa mindre

För mycket stress i långa perioder kan ge förhöjt blodtryck, minnes- och koncentrationssvårigheter samt i värsta fall hjärtinfarkt och utmattningssyndrom. Det är viktigt att ta sig tid till återhämtning.

Stöd kampen mot prostatacancer

Scanna koden i Swishappen för att stödja kampen mot prostatacancer med 100 kr.
Varje krona räknas!

Stöd kampen mot prostatacancer. Varenda krona räknas! Swisha valfritt belopp.

Swisha ditt stöd
QR-kod för Swishbetalningar.

Eller Swisha valfritt belopp till

900 10 17
Logotyp: 90 konto - Svensk insamlingskontrollLogga: SwishLogotyp: 90 konto - Svensk insamlingskontroll