tillbaka
Mustaschkampens mustaschikon

Fem vanor för livet

Går det att förebygga cancer? Nja. Forskningen går framåt men några specifika åtgärder som alltid ger hundraprocentig effekt finns faktiskt inte. Däremot finns ett par åtgärder som forskarna är överens om har positiv inverkan på hälsan. Flera av råden är desamma som du säkert redan hört förut. Det är av goda skäl: de fungerar.

Här är fem saker du kan göra för din egen skull.

1

Börja tala om din hälsa

Många män är rädda - eller bara ovana - att prata om sina sjukdomar och sin hälsa. Låt dina kompisar/närmaste vara ditt bollplank. Att prata om sitt fysiska eller psykiska välmående är inget konstigt.

2

Man över 50 år? Ta PSA-prov.

När prostatacancer upptäcks tidigt går den att behandla effektivt. Det är därför det är så viktigt att ta PSA-prov, ett enkelt blodprov som tas på din vårdcentral. Tänk på årliga hälsokontroller på samma sätt som du besiktigar bilen för att få veta att allt funkar som det ska.

3

Motionera regelbundet

Regelbunden motion är det bästa receptet för ett långt liv. Motion gör dig blir spänstigare, gladare och starkare. Konditionen och koncentrationsförmågan förbättras och sömnen likaså.

4

Ät rätt och undvik rökning

Din kost påverkar hur din kropp mår, både på kort och lång sikt. Försök att få till regelbundna måltider och en varierad kost med grönsaker, frukt eller bär till varje måltid.

5

Stressa mindre

För mycket stress i långa perioder kan ge förhöjt blodtryck, minnes- och koncentrationssvårigheter samt i värsta fall hjärtinfarkt och utmattningssyndrom. Det är viktigt att ta sig tid till återhämtning.

Stöd kampen mot prostatacancer

Scanna koden i Swishappen för stödja kampen mot prostatacancer.
Varje krona räknas!

Stöd kampen mot prostatacancer. Varenda krona räknas! Swisha valfritt belopp till:

QR-kod för Swishbetalningar.

Eller Swisha valfritt belopp till

90 01 017
Logga: SwishLogotyp: 90 konto - Svensk insamlingskontrollLogotyp: 90 konto - Svensk insamlingskontroll