tillbaka
Mustaschkampens mustaschikon

Fakta och myter om prostatacancer

Ett av Mustaschkampens uppdrag är att sprida kunskap, slå hål på fördomar och ändra missuppfattningar kring prostatacancer. Låt oss börja direkt! Här hittar du ett par myter - och såklart sanningen bakom dem.

Jag känner ingen med prostatacancer

Fler än 125 000 svenska män lever med diagnosen idag. Sannolikt känner du minst en av dem. Att synliggöra sjukdomen är en del av Mustaschkampens målsättningar.

Mustaschkampen är en gång per år

Både ja och nej. Själva kampanjen äger rum i november, med höjdpunkt kring Fars dag, men kampen mot prostatacancer pågår alla dagar året om. Du kan och får jättegärna bidra när du vill. Swisha valfritt belopp till 900 10 17, ge en minnesgåva eller teama upp med oss som samarbetspartner.

Det är ingen idé att skänka pengar

Jodå, varje krona gör skillnad! Prostatacancerförbundet har sedan Mustaschkampen startade delat ut 85 miljoner kronor till svenska forsknings- och utvecklingsprojekt. Prostatacancerförbundet innehar 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Läs mer om vart pengarna går.

Prostatacancer drabbar inte mig

Det hoppas vi innerligt också. Sjukdomen kan dock drabba vilken man som helst och det handlar om drygt 10 000 svenska män per år. Det är alldeles för många. Dessvärre finns inga garantier eller något som egentligen kan förebygga cancer, men det finns konkreta livsstilsförändringar som du kan göra för att må bättre och stärka immunförsvaret.

Prostataundersökningar är obehagliga

De kan vara det, ja. Vanligast är dock att läkaren börjar med att ta ett enkelt blodprov, ett så kallat PSA-prov. Genom Mustaschkampen stödjer du forskning och utveckling kring tidig och säker diagnostik samt mer effektiva och skonsamma behandlingsmetoder.

Du måste vara av manligt kön för att vara med i Mustaschkampen

Nej nej. Alla kan vara med på de sätt de väljer att vara med. Du behöver inte ens nödvändigtvis ha en mustasch (men använd gärna lösmustasch, det blir festligare så).

Stöd kampen mot prostatacancer

Scanna koden i Swishappen för att stödja kampen mot prostatacancer med 100 kr.
Varje krona räknas!

Stöd kampen mot prostatacancer. Varenda krona räknas! Swisha valfritt belopp.

Swisha ditt stöd
QR-kod för Swishbetalningar.

Eller Swisha valfritt belopp till

900 10 17
Logotyp: 90 konto - Svensk insamlingskontrollLogga: SwishLogotyp: 90 konto - Svensk insamlingskontroll