tillbaka
En läkare sitter i sjukhusmiljö och manövrerar en kirurgisk robot.En läkare sitter i sjukhusmiljö och manövrerar en kirurgisk robot.
Mustaschkampens mustaschikon

Vart går pengarna från Mustaschkampen?

Syftet med Mustaschkampanjen är att samla in pengar till forskning, utveckling, stipendier samt driva opinionsbildning för en bättre vård av prostatacancer. Alla medel som samlas in via Mustaschkampen går till Prostatacancerfonden.

Ditt bidrag, stort som smått, gör skillnad.

Det här går pengarna till

  • Att stödja forskning och utveckling om prostatacancer.
  • Att utveckla kompetensen hos vårdpersonal och patientföreträdare inom svensk prostatacancervård.
  • Att genomföra opinionsbildande insatser i kampen mot prostatacancer för en bättre prostatacancervård samt verka för ökad kunskap om sjukdomen.

Prostatacancerfonden har delat ut över 77 miljoner kronor till forskning, utveckling, stipendier och opinionsbildning under de senaste sex åren. De olika forskningsprojekten handlar om allt ifrån att förebygga förekomsten av prostatacancer till att förenkla testprocedurer och att förbättra behandlingen för att stärka prognosen för de som drabbats.

Viktigt stöd från Mustaschkampen 

De stipendier som kunde delas ut gick till kompetensutveckling till vårdpersonal och patientföreträdare inom svensk prostatacancervård. Därtill finns ett antal forskningsprojekt av olika omfattning och inriktning som inte hade kunnat genomföras utan finansieringen från Mustaschkampen. Nedan är ett urval av dessa.

Anders Bjartell
Lunds universitet

Arbetar med ett långsiktigt forskningsprojekt i syfte att skapa en ny behandling av mot allvarlig prostatacancer som i dagsläget inte är behandlingsbar. Målet är att patienterna ska kunna leva längre och bättre. Läs mer här.

Kimia Kohestani
Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Forskar om screening, bilddiagnostik och biomarkörer som kan signalera prostatacancer i blodet. Vi undersöker hur vi kan öka träffsäkerheten vid screening och därmed minska överdiagnostiken. Läs mer här.

Camilla Thellenberg Karlsson
Norrlands universitetssjukhus

Undersöker om högre strålningsdoser under kortare tid ger samma resultat som lägre stråldoser under längre tid vid spridd prostatacancer. Målsättningen är att frigöra tid som patienterna inte behöver tillbringa i vården. Läs mer här.


Prostatacancerförbundet innehar 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.

Dela artikeln
Foto:

Stöd kampen mot prostatacancer

Scanna koden i Swishappen för att stödja kampen mot prostatacancer med 100 kr.
Varje krona räknas!

Stöd kampen mot prostatacancer. Varenda krona räknas! Swisha valfritt belopp.

Swisha ditt stöd
QR-kod för Swishbetalningar.

Eller Swisha valfritt belopp till

900 10 17
Logotyp: 90 konto - Svensk insamlingskontrollLogga: SwishLogotyp: 90 konto - Svensk insamlingskontroll