tillbaka
En läkare sitter i sjukhusmiljö och manövrerar en kirurgisk robot.En läkare sitter i sjukhusmiljö och manövrerar en kirurgisk robot.
Mustaschkampens mustaschikon

Vart går pengarna från Mustaschkampen?

Syftet med Mustaschkampanjen är att samla in pengar till forskning, utveckling, stipendier samt driva opinionsbildning för en bättre vård av prostatacancer. Alla medel som samlas in via Mustaschkampen går till Prostatacancerfonden.

Ditt bidrag, stort som smått, gör skillnad.

Det här går pengarna till

  • Att stödja forskning och utveckling om prostatacancer.
  • Att utveckla kompetensen hos vårdpersonal och patientföreträdare inom svensk prostatacancervård.
  • Att genomföra opinionsbildande insatser i kampen mot prostatacancer för en bättre prostatacancervård samt verka för ökad kunskap om sjukdomen.

Prostatacancerfonden har delat ut över 42 miljoner kronor till forskning, utveckling, stipendier och opinionsbildning under de senaste sex åren. De olika forskningsprojekten handlar om allt ifrån att förebygga förekomsten av prostatacancer till att förenkla testprocedurer och att förbättra behandlingen för att stärka prognosen för de som drabbats.

Förra årets Mustaschkamp 

De stipendier som kunde delas ut gick till kompetensutveckling till vårdpersonal och patientföreträdare inom svensk prostatacancervård. Därtill finns ett antal forskningsprojekt av olika omfattning och inriktning som inte hade kunnat genomföras utan finansieringen från Mustaschkampen 2018. Nedan är ett urval av dessa.

Andreas Forsvall
Urologen Helsingborgs Lasarett och IKVL Lund

Tar fram en ny metod för säkrare prostatabiopsier för att stävja risk för infektion och antibiotikaresistens. Det nya instrumentet reducerar kraftigt antalet bakterier som sprids i kroppen vid biopsi. Läs mer här.

Agnieszka Krzyzanowska
Lunds Universitet

Utvecklar en algoritm som kan urskilja särskilda mönster i vävnad från biopsi. Målet är att utveckla en programvara som underlättar och förbättrar granskning av biopsier, för att snabbare och säkrare kunna avgöra om vävnadsprovet är cancer eller godartad förändring. Läs mer här.

Neha Singh
Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Undersöker om det finns ett samband mellan HPV-infektion och prostatacancer. Sådan kunskap kan bidra till att utveckla ett vaccin som kan ges till unga pojkar på samma sätt som flickor idag vaccineras mot livmoderhalscancer. Det skulle i så fall kunna förhindra att de utvecklar prostatacancer. Läs mer här.


Prostatacancerförbundet innehar 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll.

Dela artikeln
Foto:

Stöd kampen mot prostatacancer

Scanna koden i Swishappen för att stödja kampen mot prostatacancer med 50 kr.
Varje krona räknas!

Stöd kampen mot prostatacancer. Varenda krona räknas! Swisha valfritt belopp.

Swisha ditt stöd
QR-kod för Swishbetalningar.

Eller Swisha valfritt belopp till

900 10 17
Logga: SwishLogotyp: 90 konto - Svensk insamlingskontrollLogotyp: 90 konto - Svensk insamlingskontroll