tillbaka
Ingela Franck Lissbrant, överläkare i onkologiIngela Franck Lissbrant, överläkare i onkologi
Mustaschkampens mustaschikon

Mustaschkampens ambassadörer: Ingela Franck Lissbrant

Möt Ingela Franck Lissbrant, överläkare i onkologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, en av de kvinnliga ambassadörerna för Mustaschkampen 2021.

Varför har du valt att ställa upp som en av frontpersonerna för årets kampanj?

Därför att prostatacancer är en av våra vanligaste cancersjukdomar och trots att vi gjort stora framsteg krävs en tydlig förstärkning av forskningen. Mitt deltagande, i egenskap av onkolog, speglar min tro att framtidens prostatacancervård och forskning måste vara multidisciplinär det vill säga alla professioner måste fördjupa sin samverkan för att vi ska ta de stora kliven framåt.

Varför är Mustaschkampen viktig?

Jag stimuleras av alla sammanhang där patienter blir aktörer i den egna vården och i att driva vård- och forskningsstrategiska frågor. Det gäller även Mustaschkampen som driver ett viktigt och framgångsrikt arbete för att öka uppmärksamheten och samla in pengar till forskning om prostatacancer.

Vilka frågor brinner du extra för inom den svenskaprostatacancervården?

Jag brinner för att patient och närstående ska vara självständiga aktiva aktörer iden egna vården vilket innefattar att vi inom vård och forskning måste bli bättre på att kommunicera kring de olika behandlingsmöjligheter och studier som finns för att i större utsträckning uppnå gemensamma beslut och öka möjligheten att delta i forskningsstudier som för fältet framåt.

Jag brinner också för att de stora landvinningar vi gjort inom diagnostik, behandling och omhändertagande av män med prostatacancer inte bara blir teori utan verkligen omsätts i praktisk handling och att vi följer upp dessa innovationer på ett systematiskt sätt. Kvalitetsregisternas stora styrka är att de skapar förutsättningar för just detta men informationen måste användas i större utsträckning för att verkligen göra skillnad. De stora innovationerna kommer att springa ur en integrerad kvalitetssäkrad vård som innefattar samtliga professioner, vårdnivåer och patienter/närstående. Vårdens och forskningens erbjudande måste innefatta ett sömlöst omhändertagande med stor tillgänglighet där såväl vård och omhändertagande individualiseras på ett tydligare sätt än vad som görs idag. Mustaschkampen spelar en viktig roll för att skapa förutsättningar för att möjliggöra detta genom informationskampanjer och genom att skapa resurser för ny forskning.

Dela artikeln
Foto:
Ewa-Marie Rundquist

Stöd kampen mot prostatacancer

Scanna koden i Swishappen för att stödja kampen mot prostatacancer med 100 kr.
Varje krona räknas!

Stöd kampen mot prostatacancer. Varenda krona räknas! Swisha valfritt belopp.

Swisha ditt stöd
QR-kod för Swishbetalningar.

Eller Swisha valfritt belopp till

900 10 17
Logotyp: 90 konto - Svensk insamlingskontrollLogga: SwishLogotyp: 90 konto - Svensk insamlingskontroll