tillbaka
Siluett av en man med en megafonSiluett av en man med en megafon
Mustaschkampens mustaschikon

Namninsamling för nationellt införande av screening för prostatacancer

Sedan länge kallas alla kvinnor till screening. Nu är det männens tur!

Idag saknas ett nationellt program för prostatacancerscreening. Varför?

Tidigare har diagnosmetoderna inte varit tillräckligt säkra och det har varit risk för att många män behandlas i onödan. Men utvecklingen har gått fort och de senaste åren har prostatadiagnostiken förändrats i grunden. Nu finns metoder att avgöra hur pass allvarlig en prostatacancer är och argumenten finns för att införa screening.

Mustaschkampen, som arrangeras av Prostatacancerförbundet, samverkar med 27 regionala patientföreningar för ett nationellt införande av prostatacancerscreening. Några regioner har startat egen prostatacancertestning, medan övriga endast kommit till diskussioner, tagit vissa politiska beslut men sammantaget har besluten kommit i långbänk och någon testning har inte kommit igång.  

Flera internationella studier visar att om screening införs kommer dödligheten i prostatacancer minska med 40 procent. EU-kommissionen rekommenderar sina medlemsländer att införa screening.

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom och är den cancerform som flest män dör av. Varje år tar sjukdomen 2 300 mäns liv vilket är tio gånger fler än de människor som omkommer i trafiken. Vi vet att en tidig upptäckt av prostatacancer räddar liv, då sjukdomen vanligtvis går att bota om den upptäcks tidigt.  

För att visa att det finns ett folkligt stöd för screening genomför vi denna namninsamling. Tillsammans kan vi rädda liv!

Namninsamlingen är avslutad och fick ihop 30 619 namn.

Dela artikeln
Foto:

Stöd kampen mot prostatacancer

Scanna koden i Swishappen för att stödja kampen mot prostatacancer med 100 kr.
Varje krona räknas!

Stöd kampen mot prostatacancer. Varenda krona räknas! Swisha valfritt belopp.

Swisha ditt stöd
QR-kod för Swishbetalningar.

Eller Swisha valfritt belopp till

900 10 17
Logotyp: 90 konto - Svensk insamlingskontrollLogga: SwishLogotyp: 90 konto - Svensk insamlingskontroll