tillbaka
Grafisk återgivning av DNA-kedjorGrafisk återgivning av DNA-kedjor
Mustaschkampens mustaschikon

PSA-prov: ett blodprov som första steg

Det första steget för att ta reda på om du är drabbad av prostatacancer är oftast att läkaren tar ett PSA-prov. Det är ett enkelt blodprov som mäter prostataspecifikt antigen som är ett protein som bildas i prostatakörteln. Proteinet finns normalt i låga halter i blodet men vid prostatacancer är halterna förhöjda. Förhöjda PSA-värden behöver inte betyda prostatacancer utan även godartad prostataförstoring och infektioner i prostata kan ge förhöjda värden.

Vid misstanke om prostatacancer görs sedan en ultraljudsundersökning av prostatan. Vid en ultraljudsundersökning beräknas storleken på prostatan och kan även ge en avvikande bild som kan vägleda vid en vävnadsprovtagning. En vävnadsprovtagning, som även heter biopsi, innebär att man tar ett cellprov med hjälp av en nål från den delen av prostatan där man misstänker att tumören sitter men även från andra delar av prostatan. Ingreppet är enkelt och inte speciellt smärtsamt då patienten får lokalbedövning innan samt även antibiotika för att minska risken för infektion. Provet analyseras sedan i mikroskop för att se om det innehåller cancerceller.

Regionala Cancercentrum i samverkan (RCC i samverkan) och 1177 har en broschyr med information om PSA-prov som går att läsa digitalt. Broschyren gavs mellan 2008 och 2021 ut av Socialstyrelsen.

Dela artikeln
Foto:

Stöd kampen mot prostatacancer

Scanna koden i Swishappen för att stödja kampen mot prostatacancer med 100 kr.
Varje krona räknas!

Stöd kampen mot prostatacancer. Varenda krona räknas! Swisha valfritt belopp.

Swisha ditt stöd
QR-kod för Swishbetalningar.

Eller Swisha valfritt belopp till

900 10 17
Logotyp: 90 konto - Svensk insamlingskontrollLogga: SwishLogotyp: 90 konto - Svensk insamlingskontroll